COP29: Genombrott för avtal om FN-övervakad koldioxidmarknad
Även om klimatmötet COP29 avslutades under hård kritik var det en viktig milstolpe som uppnåddes: godkännandet av standarder för en FN-övervakad växthusgasmarknad enligt Parisavtalets artikel sex. Efter år av förseningar markerar avtalet en vändpunkt, skriver Kenneth Möllersten, senior forskare och expert på internationell klimatpolitik, i en kommentar.
”COP29 lämnar efter sig känslor av lättnad och frustration. Lättnad över att processen höll, flera viktiga resultat uppnåddes och beslut togs om finansiering samt växthusgasmarknader. Frustration över bristande överenskommelser kring den globala översynen (”global stocktake”) och att vissa parter försökte öppna upp förhandlingar om tidigare överenskommelser, inklusive om utfasning av fossila bränslen.
Det nya finansiella målet (new collective quantified goal on climate finance, NCQG) var en av de viktigaste frågorna inför mötet. Det beslut som togs har fått mycket uppmärksamhet. Det innebär att utvecklade länder lovade att från 2035 bidra med minst 300 miljarder dollar årligen till den globala kampen mot klimatförändringarna. Utvecklingsländerna, som hade efterfrågat över 1000 miljarder dollar årligen i stöd, uttryckte starkt missnöje med beslutet och hävdade att det inte ger dem de nödvändiga resurser som de behöver för att på allvar hantera klimatkrisens komplexitet.
Men även om COP29 avslutades under hård kritik var det en viktig milstolpe som uppnåddes: godkännandet av standarder för en FN-övervakad växthusgasmarknad enligt Parisavtalets artikel 6.4. Efter år av förseningar innebär detta ett genombrott. Avtalet vid COP29 markerar en vändpunkt och banar väg för både länder och företag att handla på en FN-övervakad marknad där granskning av beräkningsmetoder, verifiering av krediter och utfärdande av växthusgaskrediter sker under FN:s översyn.
Marknader för handel med växthusgaskrediter har sedan en längre tid varit föremål för kritik vilket har dämpat intresset för handel. Under senare år har frivilliga växthusgasmarknader lagt kraft på självsanering och initiativ som Integrity Council for the Voluntary Carbon Markets (ICVCM) har upprättat trovärdiga kvalitetsmärkningar för att främja växthusgaskrediter som uppfyller högt ställda kvalitetskrav. Nu tillkommer möjligheten att framöver handla växthusgaskrediter på en FN-övervakad marknad. Om förtroendet för marknaden stärks har det förutsättningar att låsa upp och kanalisera finansiering från det globala nord till det globala syd.
Att köpa växthusgaskrediter är inte ett alternativ till företagens arbete med att minska utsläppen i sina värdekedjor. Men att bidra till klimatinvesteringar i utvecklingsländer kan användas som ett komplement till ett ambitiöst arbete med att minska de egna utsläppen och på så sätt leverera klimatfinansiering där den behövs som mest.
Årets klimatmöte blev långt ifrån perfekt. Nu gäller det att blicka framåt. Den stora frågan inför nästa klimatmöte, COP30, blir att skruva upp ambitionsnivån inför nästa runda av nationella klimatplaner, eller NDC:er. Senast då måste länderna nämligen lämna in sina uppdaterade klimatplaner inför nästa NDC-cykel.”
En längre analys finns publicerad i Impact Alpha, en nyhetstjänst om finansiering och hållbarhet. Läs den här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vid frågor, kontakta:
Kenneth Möllersten, kenneth.mollersten@ivl.se, tel. 010-788 68 79
Prenumerera på våra nyhetsbrev