GotBio: Koldioxidneutrala bränslescenarier
Gotland har genom ett regeringsuppdrag pekats ut som ett pilotområde för att driva på omställningen till ett hållbart energisystem med värme, el och industri i samverkan. Ett mål är att Gotland 2030 ska ha ett effektivt och fossilfritt energisystem med lokal produktion från olika förnybara energikällor.
Projektet GotBio undersöker den långsiktiga potentialen och synergierna mellan biogas och vätgas och deras biprodukter för användning inom industri- och transportsektorn ur ett övergripande systemperspektiv. De långsiktiga effekterna på energisystemet (till exempel energiflöden, kapacitetsinvesteringar, systemkostnader etc.) kommer att bedömas.
I dagsläget finns biogasproduktion på Gotland, men ytterligare potential skulle kunna byggas ut. Det finns även planer för storskalig vätgasproduktion, kopplad till vind- och solkraftssatsningar. Både vägtransporter och sjötransporter är potentiella förbrukare av biogas och vätgas som bränsle.
Utvecklar optimeringsmodell
I projektet vidareutvecklas en optimeringsmodell för energisystemet (TIMES-Gotland), med att inkludera alla sektorer och dess interaktioner. Med modellen studerar vi scenarier för koldioxidneutralitet år 2040 på Gotland. Modellen har byggts i det pågående GotHeat-projektet, som fokuserar på värmesektorn på Gotland.
Industrin och transportsektorn bidrar till en stor del av koldioxidutsläppen på ön. I framtiden kommer industri-, transport-, el- och värmesektorerna att vara mer sammankopplade och var och en av dessa sektorer kan inte studeras isolerat från de andra. Därför kommer vi i projektet analysera energisystempåverkan i stort av biogas- och vätgasanvändning i industri- och transportsektorerna för olika framtidsscenarier.
Projektfakta
- Projektnamn: GotBio: Potential för biobaserad energi i koldioxidneutrala scenarier på Gotland
- Finansiär: Energimyndigheten Bio+
- Budget: 1,5 miljoner SEK
- Samarbetspartners: IVL, Region Gotland, Brogas AB, Norwegian Hydrogen, Uppsala universitet
- Period: 2023 - 2024