Flera tunga nya samarbetspartner när IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn
Sedan den nationella överenskommelsen Samarbete för minskat matsvinn, SAMS, startade 2020 har IVL Svenska Miljöinstitutet lett arbetet. Nu har Livsmedelsverket gett klartecken att fortsätta. Samtidigt intensifieras arbetet mot matsvinn i och med att tunga aktörer som Ica Sverige, Axfoundation och forskningsinstitutet Rise har gått med.
– Så mycket som 40 procent av all mat som produceras äts inte upp – det är ett enormt resursslöseri. Samtidigt orsakar livsmedelsproduktionen stora klimatutsläpp och miljöpåverkan. Att minska matsvinnet är viktigt och vi är glada att vi har fått förlängt förtroende att leda och intensifiera det arbetet i Sverige, säger Maria Ahlm på IVL, koordinator för SAMS.
"En framgångsrik branscharena"
IVL vann Livsmedelsverkets upphandling att driva SAMS eftersom IVL kunde visa på erfarenhet av att driva nätverk och dessutom hur arbetet ska genomföras på ett bra sätt.
– SAMS är en framgångsrik branschsamverkan som bygger på medlemmarnas engagemang att driva frågan om att minska matsvinnet i alla led. Som grund finns den nationella handlingsplanen Fler gör mer, som trycker på åtgärder. Vi ser gärna att arbetet framåt fokuserar på åtgärderna i handlingsplanen, säger Britta Ekman, chef för avdelningen för hållbara matvanor på Livsmedelsverket.
SAMS ska hjälpa Sverige att nå både FN:s mål att halvera det globala matsvinnet till 2030 och målen som finns i den nationella handlingsplanen för minskat matsvinn.
Tre viktiga partner har gått med
Runt 40 företag och myndigheter deltar i SAMS. Nyligen har tunga aktörer som Ica Sverige, hållbarhetsorganisationen Axfoundation och forskningsinstitutet Rise anslutit sig.
– Matsvinn är en central hållbarhetsfråga för dagligvaruhandeln och Icas mål är att halvera matsvinnet i butik och i lagerverksamhet till 2025 där vi arbetar på flera olika sätt genom att minimera risken för att matsvinn ska uppstå. Genom SAMS ser vi fram emot att både få ta del av och bidra till utveckling av branschgemensamma matsvinnsinitiativ, förslag på regelverk och branschöverskridande samarbeten, säger Karin Amnå, chef för hållbar utveckling på Ica Sverige.
– Vi är glada att Ica har kommit med eftersom det är en stor och viktig aktör som har möjlighet att påverka både i inköpsledet och hos sina kunder. Vi hoppas kunna sprida goda exempel från deras arbete med matsvinn till fler inom SAMS nätverk, säger Maria Ahlm.
- Att få omställning att hända
- Centre for Dynamic Modelling
- Clean Shipping Index
- CO2 concrete uptake
- DynamO
- EU Emission Trading System
- Flexi-Sync
- Från jord till bord och åter till jord
- HOPE
- Hållbarhet blir standard
- InciteShip
- IRISS
- Klimatkrav till rimlig kostnad
- Klimatsmart byggdesign
- Krondroppsnätet
- Kunskapsbank för klimat och bebyggelse
- Kunskapsbaserad färdplan
- Kunskapslyftet SME
- MAGIC biblioteket
- Mistra SafeChem
- Ozonmätnätet
- ProScale
- Saltsjöbaden air science and policy workshops
- Samarbete för minskat matsvinn
- Sjöfolkets guide
- Sjöstadsverket
- Sluta cirkeln för industriell plast
- Suschem
- Tidstegen
- TraceMet
- Upphandlingspanelen
- Usereuse
- VA-kluster Mälardalen
- Valesor
-
2024-06-13 | nyhetDialog är temat för årets höstmöte
-
2024-05-13 | nyhetNu finns en komplett handbok för donationer av livsmedel
-
2024-05-13 | nyhetProjektet Blod och Rova utvecklar nya livsmedel av matsvinn
-
2024-04-11 | nyhet– Listiga lösningar krävs från proffsen för att minska matsvinnet
-
2024-04-09 | nyhetEngagerat och högt i tak på SAMS årsmöte