Matbanker kan minska matsvinnet
I Stockholms län slängs omkring 271 000 ton mat varje år, och då är inte jordbrukssektorn medräknad. Matsvinnet uppkommer i alla led från tillverkningen, hos grossister, i butiker och restauranger samt i hushållen. Att minska matsvinnet skulle inte enbart spara pengar. Produktionen av den mat som slängs i Stockholms län ger upphov till cirka tre procent av Stockholms läns totala utsläpp av växthusgaser, så det finns även en klimatnytta med att minska matsvinnet.
I en debattartikel i Norrtelje Tidning den 24 juni 2015 ger IVL:s Åsa Stenmark tillsammans med Ole-Jörgen Hanssen, Kirsi Silvennoinen, Irmelin Gram-Hanssen exempel på hur matsvinnet kan minska i framtiden. Debattartikeln kan du läsa här: http://norrteljetidning.se/debatt/1.3037487-matbanker-kan-minska-svinnet Debattartikeln har publicerats i flera tidningar.
Prenumerera på våra nyhetsbrev