1. Startsida
  2. Press
  3. [2017-03-21] Myter om skräp – vad kan svenskarna om skräp och återvinning?
Nyhet | 2017-03-21

Myter om skräp – vad kan svenskarna om skräp och återvinning?

Vad vet svenska folket om skräp, sopsortering, återbruk och återvinning? I en enkätundersökning har Konsumentföreningen Stockholm med hjälp av marknadsundersökningsföretaget Novus, ringat in kunskapsluckor och missuppfattningar. Enkätfrågorna och faktaavsnitten har tagits fram i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet. Syftet med undersökningen är att bringa klarhet och sprida information på området skräp och återvinning.

Behöver en livsmedelsförpackning rengöras innan den lämnas till återvinning?

Ja det tror sex av tio svenskar men svaret är nej.

– Att kladdiga förpackningar förstör återvinningsprocessen är en seglivad myt.Men sorterings- och återvinningsanläggningarna, dit förpackningarna transporteras, är anpassade för att kunna hantera förpackningar även om de inte är helt rena. Däremot måste förpackningarna vara helt tömda innan de lämnas till materialåtervinning, säger Anna Fråne på IVL Svenska Miljöinstitutet, som har varit med och skrivit facit till enkätfrågorna.

Den djupdykning i svenska folkets kunskaper om skräp och sopsortering som Konsumentföreningen Stockholm gjort visar att det finns fler kunskapsluckor. Till exempel tror sju av tio att man som konsument inte är skyldig att sortera sitt hushållsavfall, men det är man.

– Som konsument är man skyldig att sortera bland annat förpackningar, tidningar och elavfall, det framgår av avfallsförordningen. Hur övrigt avfall ska hanteras varierar från kommun till kommun, säger Anna Fråne.

Fler resultat från undersökningen:

  • Hur sorterar man en förpackning av olika två material? Hälften (55 %) av svenskarna har koll. Man ska sortera på det viktmässigt dominerande materialslaget.
  • Endast förpackningar och tidningar får lämnas på återvinningsstationerna, det har 35 procent koll på.
  • 4 av 10 (42 %) tror att det är okej att slänga dricksglas och fönsterglas i insamlingsbehållaren för glasförpackningar, men det är det inte.
  • Tre av fyra (77 %) tror att hushållens soppåsar går till förbränning, och de har rätt.
  • Klädkedjornas insamlade kläder blir sällan nya kläder, men det tror fler än hälften (67 %).  
  • Biobaserad plast bryts inte ned i naturen, men det tror fyra av tio (39 %) svenskar.

Vid frågor kontakta:
Anna Fråne, anna.frane@ivl.se tel. 010- 788 67 41

Mer information finns också på www.konsumentforeningenstockholm.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev