1. Startsida
  2. Press
  3. [2018-03-14] Anders Roth – en av Hållbarhetssveriges viktiga röster
Nyhet | 2018-03-14

Anders Roth – en av Hållbarhetssveriges viktiga röster

IVL:s mobilitetsexpert Anders Roth har en av Sveriges viktigaste röster i debatten om ­hållbara transporter. Det menar Aktuell Hållbarhet som för tionde året presenterar sin lista över politiker, näringslivstoppar, forskare och lobbyister som sätter agendan för hållbar utveckling i Sverige.

För att bli framgångsrik och skaffa sig ”makt” i ­hållbarhetssfären krävs i dag nya egenskaper. Främst handlar det om förmågan att skapa mötesplatser och nätverk. Det är en av trenderna som Aktuell Hållbarhet utläser när de listar de 101 personer som utsetts till ”mäktigaste i Hållbarhetssverige”.

En tydlig trend är att alla – från näringslivet till offentlig sektor – nu gör sitt yttersta för att lägga sitt hållbarhetsarbete i linje med FN:s hållbara utvecklingsmål, Agenda 2030. Personer som driver den här utvecklingen har därmed stora möjligheter att påverka, skriver Aktuell Hållbarhet.

Andra personer med mycket ”hållbarhetsmakt” är de som arbetar med omställningen av Sveriges transporter. En av dessa personer är IVL:s mobilitetsexpert Anders Roth som hamnar på plats 67 i listan. Motiveringen lyder:

”Som mobilitets­expert på IVL ­Svenska Miljöinstitutet är Anders Roth förmodligen Sveriges viktigaste röst i debatten om ­hållbara transporter. Oavsett om det handlar om flygskatt, fordonsbeskattning, miljö­zoner eller biobränsle­introduktion så har Anders Roth någonting klokt att säga om saken.”

– Det känns bra att det arbete som IVL gör inom mobilitet uppmärksammas. Det gäller till exempel vårt arbete med miljözoner och ny kilometerbeskattning för personbilar som är utformad för en framtid med en större andel elektrifierade och självkörande fordon, säger Anders Roth.

Nu när det är valår – vilken transportfråga skulle du vilja se mer fokus på?

– Inför valet så skulle jag önska att beteendefrågorna får större fokus och att politiken tar tag i de målkonflikter som ligger i att till exempel bara fortsätta planera för en ökning av flygandet, trots att det är tydligt att enbart tekniska lösningar inte är tillräckliga.

Läs mer på Aktuell Hållbarhet: 101 mäktiga i Hållbarhetssverige – se hela listan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor kontakta:
Anders Roth, anders.roth@ivl.se, tel. 010-788 69 16  

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev