1. Startsida
  2. Press
  3. [2018-11-23] Öl från avloppsvatten prisat för bästa PR-kampanj
Nyhet | 2018-11-23

Öl från avloppsvatten prisat för bästa PR-kampanj

IVL:s och Nya Carnegiebryggeriets öl PU:REST, som är bryggt på återvunnet vatten, har tagit hem guld i kategorierna årets bästa pr-kampanj och årets business to business i PR-tävlingen Spinn.

– I en värld som hotas av vattenbrist ville vi visa att det redan idag finns tekniker för att omvandla avloppsvatten till dricksvatten som är lika rent som vanligt kranvatten, säger Staffan Filipsson på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett tidigare pressmeddelande.

Vattnet som används i ölet kommer från IVL:s forskningsanläggning Hammarby Sjöstadsverk där det har behandlats i en lång kedja av reningssteg. Efter noggranna kvalitetstester levererades vattnet till Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad och bryggprocessen tog vid. Fyra veckor senare såg Sveriges första öl bryggt på renat avloppsvatten dagens ljus.

– Svårigheterna att få denna relativt energieffektiva metod att komma till användning för framställning av dricksvatten är inte teknisk utan i första hand emotionell. Det återvunna vattnet är lika bra och säkert som vanligt kranvatten, men många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten, säger Staffan Filipsson.

Spinngalan ägde rum den 22:a november och är en PR-gala som utmärker och belönar Sveriges skarpaste byråer och bästa PR-insatser. PU:REST har under åren fått mycket uppmärksamhet även internationellt. 

För mer information, kontakta:
Staffan Filipsson, staffan.filipsson@ivl.se, tel: 010 788 75 65 

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev