CatchCaN – Kol- och kväveomsättning i skogsmark
CatchCaN är ett forskningsprojekt som rör kol- och kväveomsättning i skogsmark. Inom projektet samarbetar IVL Svenska Miljöinstitutet med forskare från Tjeckien och Norge för att undersöka effekter av skogsbruk, klimatförändringar, luftföroreningar och andra störningar på kol- och kvävecykler i skog, mark och vatten
Marken spelar en nyckelroll för skogens tillväxt och vattenkvalitet i avrinningen samt i motverkan av utsläpp av växthusgaser genom inlagring av kol. Kolinlagring i skogens ekosystem är kopplad till kvävedeposition och kväveomsättning, särskilt för kvävebegränsade system som är vanliga i tempererade och boreala områden.
Projektet innefattar utveckling av biogeokemiska modeller som kommer att kalibreras och testas på dataserier från övervakningsområden i skog i Tjeckien, Norge och Sverige.
IVL bidrar genom det svenska NITREX-försöket i Gårdsjön, ett 30-årigt kvävegödslingsexperiment som fortfarande är aktivt. Data från experimentet kommer att ligga till grund för parametrisering och tester av modellerna för C- och N-dynamiken.
Projektfakta
- Finansiär: TACR, Technology Agency of the Czech Republic
- Projektbudget: 1,5 M€
- Samarbetspartners: Czech Geological Survey (CGS), Biology Centre of the Czech Academy of Sciences, Institute of Hydrobiology (BC-IHB), Norwegian Institute for Water Research (NIVA)
- Period: 2021 - 2024